mulkut salilla – käytöstavat? mitä ne on? jotain syötävää vai?

Tässä on yksi esimerkki, miten ei tule käyttäytyä kuntosalilla.

Tapahtui eilen salilla:

Istahdin rear dec/pec dec laitteeseen, laitoin kuulokkeet korviin, asetin painon lämmittelyä varten ja valitsin hyvän biisin treeniä varten. Lämmittelykierroksen vedin hitain liikkein, koska selkä on ollut entistä hankalampi nykyään – nyt ei ollut kiireän treenin paikka. Oli siis todella hyvä fiilis! Kun lämmittely oli valmista ja olin aloittamassa kirjoittamaan vastuksen muistiinpanosovellukseen kännykkääni (kyllä kirjoitan aina ylös kuinka paljon nostan ja missä laitteessa – jotta näen että kehityn), näin sivusilmällä, että eräs mies yritti sanoa minulle jotain. Voi huokausten huokaus, en voi sietää kun minua häiritään salilla. Otin kuulokkeet pois korvista, koska olen sentään (yleensä) kohtelias:

”Niin?” kysyin mieheltä.
”Saanko vetää välissä, kun sä huilit?” hän kysyi.
”Juu et saa, saat odottaa.” vastasin kohteliaasti kuitenkin, koska en halua jakaa laitetta ventovieraan kanssa, koska en pysty keskittymään kun joku hönkii niskaan.

Normaalit ihmiset kunnioittaisi tätä. Okei, tämä tyttö haluaa vetää tässä rauhassa, menen tekemään jotain muuta silloin välissä. Mutta ei. Kun olin juuri jatkamassa treeniäni.. mies jatkoi.

”Mitä se sinua mukamas haittaa, jos mä vedän välissä?” hän tivasi.
”Koska mä sanoin, että ei. Täällä on muitakin laitteita, ole hyvä ja käytä niitä sinä aikana, kun tämä on varattu.”
”Kamoon, anna mä nyt vedän siinä.”
”Ei. Mene nyt pois siitä häiritsemästä. Odota vuoroasi.”

gettingannoyedTässä kohtaan ainakin seminormaali-ihminen antaisi periksi ja poistuisi. Laitoin kuulokkeet takaisin korviini ja olin valitsemassa uuden biisin, ja meinasin kirjoittaa vastuksen siihen sovellukseen kun mies alkoi huutamaan. Kyllä. Huutamaan.

”Senkin huora, leikit vaan kännykkäsi kanssa, ihan hyvin voisin vetää sinä aikana.”
”Anteeksi? Mitä oikein sanoit minulle? Voisitko vähän rauhoittua ja suksia vittuun siitä, ja antaa mun treenata rauhassa. Kiitos.”
”Ai voinko rauhoittua? RAUHOITTUA? Herranjumala! Mitä se sinua mukamas häiritsee, helvetti, jos mä vedän muutamat setit tuossa välissä..” mies huutaa naama punaisena – noin 20 cm naamastani, ja sanoo sitten jotain omalla kielellään, jota en tietenkään ymmärtänyt ja poistuu kova-äänisesti toiseen laitteeseen, josta hän näkee milloin olen valmis.

sayhuh
Itse kiehun raivosta tapahtumasta. Jotenkin, surrealistinen olotila siitä mitä just tapahtui. Siis joku ventovieras tulee vaan raivoamaan tuosta noin vaan. Ja koska hyvällä fiilarilla alkanut treeni meni suorastaan päin helvettiä tapahtuneen takia, omat pirunsarvet tuli esille, ja treenasin eeeerittäin hitaasti siinä laitteessa, koska näin kun mies kyyläsi koko ajan. Tein jopa muutamat extra setit ja nyt takahartiat ovat kyllä saaneet kuukauden edestä treeniä. Näin kun miehellä meni lopullisesti hermot, ja lähti pois salilta. HA! Siitäs sait mulkku.

uhhuhOlin siis niin vihainen vielä monta tuntia tuon jälkeen, niin vihainen, että oikein tärisin. Tärisin jopa silloin koko tapahtuman aikana, mutta ylen kuitenkin ylpeä itsestäni, etten alkanut huutamaan takaisin ja alentunut samalle tasolle tämän imbesillin kanssa. Tai antanut periksi tälle salifasistille.

Tämä ei ole edes ainoa kerta kun olen joutunut tämänkaltaiseen tilanteeseen. Kerran kun vedin penkkipunnerrusta – ja mulla kestää siinä liikkeessä, koska treenini fokus on voimanostoissa (penkkipunnerrus, maastaveto ja kyykky.) Silloin minua häiritsi (taas vaihteeksi) mies ja hänen poikansa. ”Saako vetää välissä?” Et, koska mä oon tässä nyt, odota vuoroasi. ”Ihan nopeasti vedetään.” Ei, minä olen tässä nyt, odottakaa – samalla haen lisää painoja ja jäbä menee vetää siihen, ja se päättyi sitten niin, että jaettiin se penkki ja mun treenit meni aivan päin hevonhelvettiä, koska en pystynyt keskittymään. Ja lähdin pois ennen aikojani.

Siis mikä juttu tämä on?

Ensinnäkin, toki saa kysyä! En minä sitä. Jotkut eivät ehkä hirvittävästi välitä siitä, jakaako jotain laitetta jonkun toisen tuntemattoman henkilön kanssa. Mutta, jos joku sanoo ”ei käy” – kunnioita sitä! Ihan oikeasti! Jotkut ihmiset (esmes minä) ahdistun, kyllä ihan oikeasti ahdistun siitä, kun joku hönkii niskaan tuolla tavalla. Kuuntelen omaa musiikkia kuulokkeiden kanssa, jotta saan mahdollisimman vähän ihmiskontaktia salilla – koska se salitreeni on minun terapiaa, ja haluan tehdä sen rauhassa.

Ja sitäpaitsi – kuntosali on sellainen paikka, että siellä on muitakin ihmisiä. Hyväksy fakta. Et omista koko paikkaa, eikä sun treenit mene pilalle millään tavalla, jos et sattumoisin pääse tekemään sitä siinä järjestyksessä jonka treenin tulisi tehdä (isoimmat lihakset ja monimutkaisimmat liikkeet ensin, ja sitten kohti pienempiä lihaksia ja eristäviä liikkeitä). Lupaan, joka ikinen kuntosalilla ollut henkilö on joskus joutunut tekemään kompromissin missä järjestyksessä ja mitä laitteita käytetään, koska se haluamansa laite/painot on ollut varattuna. JA ME OLLAAN TEHTY SE ILMAN MITÄÄN HUUTOA TAI MULKKUMAISTA KÄYTÖSTÄ! Ja eikä meidän haba ole kärsinyt siitä ollenkaan – itseasiassa, pieni vaihtelu  välillä treeneissä on vaan hyväksi lihaksille, shock the system you know!

Ja toiseksi. ”Senkin huora.”

ohreallyEt sitten mitään kehittävämpää keksinyt? Mitä tälläkin oikein yritit sanoa? Että minä naisena en kuulu ”miesten salille?” Vaan minun tulee treenata naisten salilla (joka siis fitness 24/7:llä on?) – Sori mutta ne painot sillä puolella ovat liian kevyeet mulle, sorri että olen niin epänaisellinen. Että sinä, miehenä, olet etuoikeutettu tekemään juuri niin kuin sinä haluat? Ja koska et saa tahtoasi läpi, huorittelu on aikuisin tapa jatkaa keskustelua? Kyseessä oli sentään 40-50 vee mies. Ei siis mikään teini… Yeah, sanonpahan tähän vain että voi huh huh, 1800-luku soitti ja haluaa ajattelumaailmansa takaisin. Ehkä tämän miehen tulisi hankkia oma sali itselleen, jotta ei muut ihmiset – tai siis naiset – pilaa hänen päiväänsä.

Ja, etkö vieläkään ole kuullut siitä, että ei tarkoittaa ei? Haluaisin tietää, miten tämä tyyppi olisi reagoinut, jos olisin ollut mies ja olisin sanonut ei. Varmasti olisi mennyt mukisematta pois siitä odottamaan vuoroaan jonnekkin muualle. En halua tehdä tästä asiasta naiset vs miehet – juttua, mutta ajatus kuitenkin tuli mieleen.

Olenko minä jonkinlainen idioottimagneetti, vai ovatko muut joutuneet vastaavaan tilanteeseen?

xoxo, Marianne

8 vastausta artikkeliin “mulkut salilla – käytöstavat? mitä ne on? jotain syötävää vai?

 1. ”Ja sitäpaitsi – kuntosali on sellainen paikka, että siellä on muitakin ihmisiä. Hyväksy fakta. Et omista koko paikkaa, eikä sun treenit mene pilalle millään tavalla, jos et sattumoisin pääse tekemään sitä siinä järjestyksessä jonka treenin tulisi tehdä”

  Hyvin oivallettu, mutta sovellatko sanomaasi myös itseesi? Minkä takia juuri sinulla on oikeus varata laite itsellesi pidemmäksi aikaa? Jokainen on kuntosalilla tasa-arvoinen, siksi kaikkien tulee jakaa laitteet eikä niitä saa omia itselleen. Sillä miehellä on ihan yhtälailla oikeus käyttää kuntosalin omaisuutta eli laitteita, siinä missä sinullakin. Vaikka huorittelu ei missään tapauksessa ole oikeutettua, niin ”Juu et saa, saat odottaa.” ei ole kohtelias vastaus vaan käskyttämistä.

  Liked by 1 henkilö

  1. Yritän ainakin. Käytän suurimmaksi osaksi vapaita painoja, ja erittäin harvoin laitteita – eli hädin tuskin ”omin laitteita” ollenkaan. Silloin istun siinä yleensä 3×10 toistoa, ja 30 sekuntia huilia. Eli siinä ei mene kauaa, ja sen voi hyvin odottaa ilman että hönkii niskaan – tai tehdä jotain muuta siinä välissä. Itse harvoin keskeytän ketään, maksimissan kysyn onko penkki vapaa.

   Tottakai muilla on oikeus käyttää laitteita, en ole koskaan sanonutkaan mitään muuta, haha. Mutta ei ole olemassa mitään syytä, miksi pitäisi häiritä toisten treenejä – varsinkin jos vielä aika selvästi sanoo, että älä häiritse. Jos on niin kiire, ettei voi maksimissaan viittä minuuttia odottaa laitteesesen pääsyä, niin minun mielestäni voisi vähän relata.

   Sitten on ihan toinen femma ne, jotka istuu todella kauan laitteessa ja somettaa tai whatever ja omii laitteen. Se ei ole okei missään nimessä.

   Se, että tällä kertaa istuin siinä sikakauan, oli koska provosoiduin miehen käytöksestä. Joten provosoin takaisin. Koska minä teen niin. Provosoin.

   No meni vähän pilkunviilaamiseksi tuo saat odottaa- lause. Ehkä olisin voinut sanoa kohteliaammin, totta. Mutta tuollainen tilanne stressaa minua äärimmäisesti, normaalisti olisin ollut huomattavasti töykeämpi – joten minun suustani tuo on kohteliasuus. Mutta et tunne minua, joten et voinut tietää.

   After all, sanoin, että olen ”(yleensä) kohtelias” eli en aina ;)

   Tykkää

 2. Ei hitto!!! Ihan naurettavaa. Mua oikeesti ahdistaa miten itsekkäitä, lapsellisia ja törkeitä ihmisiä on! Musta tuntuu, että suurin osa mun päivittäin kohtaamista ihmisistä on oikeasti kusipäitä (haha kuulostanpas katkeralta :D) ja nää sun kokemukset vaan vahvistaa sitä fiilistä, että mitä vittua.

  Mua alkoi myös vituttaa sun puolesta, niiiin hyvä että hidastelit siinä laitteessa niin että se kusipää lopulta lähti pois. Oot huikee :)

  Tykkää

  1. NIIIINPÄ! Liika mulkkuja maailmassa! Parasta oli vielä, kun seuraavana päivänä tulin salille niin tää tyyppi mulkkas mua oikein inhottavalla tavalla, ja kun kävelin ohitse niin se sylkäsi maahan! Olin taas ihan silleen, että mitäs vittua tällä kertaa olen tehnyt.

   Oon itse aika ylpeä, etten repinyt pelisalihousujani ja seonnut tuossa tilanteessa hahhahah. Vaikka todella lähellä oli.

   Tykkää

 3. Tää on vanha postaus, mutta vastaan silti: ilmoita noista häiriköistä henkilökunnalle. He voivat todentaa asian turvakameran nauhalta. Hyvässä tapauksessa häirikkö saa porttikiellon.

  Tosiaan kysyä saa, mutta noi sun kertomat tapaukset eivät alkujaankaan kysyneet mitään, vaan esittivät vaatimuksen.

  Tykkää

  1. Olisi juu ehkä pitänyt sanoa tuosta jotain. Helppoa olla jälkiviisas :) Nyt tosin olen jo vaihtanut salia ja päässyt tuollaisista tyypeistä eroon :)

   Tykkää

Mary ♥ Kommentit

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.