asioita, joita olen oppinut ruotsalaisilta.

Suomi vs. Ruotsi lätkässä on jotakin, joka saa jokaisen suomalaisen ja ruotsalaisen syttymään (okei, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.) Molemmat toivovat oman maansa voittavan. Of course. Tosin mitä varmaan monet suomalaiset eivät tiedä, on se, että jos Suomi pelaa jotakin muuta maata vastaan, ruotsalaiset kannustavat yleensä Suomea. True story. Suomalaiset – on the other hand – eivät (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta) melkein koskaan kannusta Ruotsia. Evör. Tärkeintä on olla parempi, kuin Ruotsi ja jopa ”voitettu pronssi” on parempi kuin ”hävitty hopea.” No siis, ei ole, koska hopea on kirkkaampi mitali, kuin pronssi.

(Okei, tosin nyt oon kyllä vähän vahingoniloinen siitä, että Suomi pelaa kirkkaimmasta mitalista, ja Ruotsi ei. HÖHÖHÖ. Mutta vain siksi, koska Sotsissa meni toistepäin :D Ja Ruotsalaiset olivat nii-iiin varmoja finaalipaikasta. Bwaha. Siitäs saivat.)

No mutta asiaan taas vaihteeksi. Melkein KAIKKI ruotsalaisista ystävistäni eivät ymmärrä sitä, ettei me suomalaiset kannusteta Ruotsia. Koska he tosiaan aina kannustavat meitä, koska ollaan naapureita. Nyt varmaan monet alkaa siellä mussuttamaan, että no ei todellakaan ole totta ja Ruotsi aina mollaa Suomea (jos häviävät) ja ovat ylimielisisä (jos voittavat.) Niin. Koska jos Suomi sattuu voittaa Ruotsin, nii eihän me koskaan olla ylimielisiä, eikä taatusti vinoilla Ruotsille silloin? Niin. Let that sink in. On se kummaa, miten tuo asia unohdetaan aina. Ja me suomalaiset eivät muuten koskaan mollata ja syytetä Ruotsia, jos hävitään?

Ai mitä tarkoitan? No siis esimerkiksi alkuerissä, kun hävittiin Venäjälle, koska ruotsalaiset dumarit. Totta, dumarit oli aika sokeita (I’m blind, I’m deaf, I wanna be a ref..) ja heti ruotsalaisissa lehdissä oli suomalisia kommentoimassa, miten surkeita ruotsalaiset ”homo”- dumarit olivat. Tässäpä on pieni fun fact: Ruotsalaisten mielestä nämä dumarit ovat myös perseestä, eivätkä he tajunneet mitä tyypit edes ovat arvokisoissa dumareina. Niin. Let that sink in too.

Lisäksi jos mennään tuohon, ylimieliseen kommentointiin, niin aina kun Suomi on voittanut Ruotsin, niin olen saanut asiallisia onnitteluita ruotsalaisilta, ja että parempi joukkue voitti. Kun Suomi on hävinnyt Ruotsille olen itse siis heti aloittanut selittelemään, että no nii voititte koska olette tuollaisia Hannu Hanhia, saatana. No nyt voi kyllä näiden MM-kisojen jälkeen lopettaa senkin sanomisen, koska tämän kisan Hannu Hanhet ovat kyllä ollut Suomi. (Ja tässä kohtaa Ruotsi-vihaajat sanovat, että no no, se oli kyllä koska ollaan niin taitavia! Ei meillä koskaan ole mitään tuuria..) Niin, siis Suomi pääsi kuitenkin välieriin, koska Sveitsi voitti Latvian. En kuitenkaan sano, etteikö meidän Leijonat olisi mukamas taitavia, ovat he toki, mutta siis, kamoon tuo välieriin meno oli aikamoista katkarapuleivällä liukumista (niinkuin täällä Ruotsissa sitä kutsutaan.. glida på en räkmacka.)

Niin, ettäs mitäs mä nyt tässä yritän sanoa? No vaikkapa sitä, että mitäs, jos vaikka vähän chillattaisin tuota Ruotsi-vihaa? En oikein koskaan ole sitä ymmärtänyt, se antaa vain suomalaisista aika junttimaisen kuvan, no offence. Lätkään kuuluu pientä vittuilua, mutta loppujen lopuksi se on vain urheilua, eikä sitä tarvitse ottaa niin tosissaan. Eikä taatusti kannata ottaa molempien maiden iltalehtien vittuilua niin tajuttoman tosissaan. Eikä todellakaan tarvitse alkaa homottelemaan, se on niinkun junttiuden huipentuma. Sellaisten kommenttien takia, tekisi välillä mieli vaihtaa kansalaisuutta pysyvästi. Välillä kannattaa vaan niellä se ylpeys, ja todeta, että toinen voitti, koska parempi, eikä siksi, että dumarit on lahjottu, jollakin on vain tuuria ja koska koko maailma on Suomea vastaan. Sometimes you win, sometimes you lose!

Niinkun ruotsalaiset yleensä sanovat (mitä ei media Suomelle välitä) on että Suomen asiat ovat myös heidän (”Finlands sak är vår”.) Mä haluaisin niinkun jonkinlaisen selityksen tähän suomalaisten käytökseen, miksi Ruotsia vihataan niin tajuttomasti. Me ollaan hei naapureita, why can’t we just get along? Eiks je? Ja, jos joku nyt heittää tähän, että no koska sota sitä ja sota tätä ja Ruotsi valtasi Suomen. Joo joo joo. Eiköhän olisi jo aika siirtyä vuoteen 2014, ja lopettaa siellä 1800-luvulla elämisen?

Ja se on jotakin, mitä ruotsalaisilta olen oppinut. Siis, että Ruotsia saa kannustaa, eikä se ole Suomelta pois ollenkaan. Joten siksi kannustan tänään Suomea kultaan ja Ruotsia pronssiin. Koska Pohjoismaat ftw!

(Mutta aina Suomi, ennen Ruotsia. Tietenkin.)

 

4 vastausta artikkeliin “asioita, joita olen oppinut ruotsalaisilta.

 1. Mä sitten ilmeisesti kuulun niihin harvoihin, jotka kannustaa Ruotsia, jos ne pelaa jotain muuta maata vastaan. :) Jääkiekossakin tänä vuonna kannustaisin melkein mielummin Ruotsia, koska toi Suomen finaalin meno ei ollu suoraa sanottuna ansaittua, vaikka Tami sanookin, että tärkeintä on voittaa oikeet pelit.

  Tykkää

  1. Hehe. Hyvä hyvä :D Niin no totta en ikimaailmassa olisi luullut, että finaaliin mennään kun alkulohkon pelejä katsoi. Kuten tos sanoinkin, että nyt ei ollut ihan vain ja ainoastaan Leijonien ansiota, että pelataan kullasta. Ihan kun eri jengi pelaamassa välierissä ja semissä!

   Pidetään kuitenkin peukkuja, että voittavat pronssin! :)

   Tykkää

 2. Mä kannustan Ruotsia myös! JA ihan oikeasti, jos on Suomi-Ruotsi-peli menossa, niin mun on hetkittäin vaikee valita kumman puolella oon :D Tietenkin oma maa on loppujen lopuksi se oma suosikki, jota kannustetaan, mutta silti.

  Mulla ei ole mitään Ruotsia vastaan ja mun mielestä tää Suomessa vellova Ruotsiviha on jotain niin naurettavaa, mua ärsyttää tosi paljon se, että aina jos kertoo vaikka jostain ruotsalaisten saavutuksista, niin vastauksena lähes poikkeuksetta on jotain tyylin v*tun svedut/homot.. Ehkä voin olla itsekkin vähän puolueellinen siitä syystä, että lähes mun kaikki sukulaiset asuu Ruotsissa ja oon pienestä pitäen käynyt siellä niiin usein, että Ruotsi tuntuu vähän kuin toiselta kodilta :D Heja Sverige ♥

  Tykkää

  1. Haha mulla ei ainakaan tuota ongelmaa ole :D Siis ettei tiedä kumman puolella on :P

   Joo siis mä en ikinä ole sitä oikein käsittänyt. Ärsyttää muakin. Tai lähinnä iskee sellainen.. myötähäpeä noille kommenteille. Ja parastahan on se, ettei ruotsalaiset edes vedä herneitä nenään niistä kommenteista, vaan ovat lähinnä huvittuneita. Mut kuitenkin – niinkun aikuisten oikeesti – nää on aikuisten heittämiä kommentteja… Mä niinkun haluaisin jonkun konkreettisen selityksen mistä se johtuu, tyylii jonkun tieteellisen artikkelin tai jotain. Kieltämättähän se kuulostaa jonkinlaiselta kateudelta, mutta kateutta mille?

   No kuitenkin, toivottavasti jatkavat yhtä hyvin ja ottavat sen pronssin :)

   Tykkää

Mary ♥ Kommentit

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.