kun mary seikkaili gdanskissa

No niin, nyt on nää koulu/duunikiireet ohitse hetkellisesti ja mulla on aikaa kertoa vähän seikkailuistani Gdanskissa, jossa olin parisen viikkoa sitten. Ajattelin ensin jakaa postauksen osiin, mutta sitten siitä ei tullutkana oikein mitään, koska en halua katkaista juttua, joten brace yourselves, tehkää vähän poppareita ja keittäkää kahvia tai teetä – postaus on pitkä. Ja ihan teidän kunniaksi, se sisältää vähän munauksiakin ;)

Välikommentti: Jos olette, niinkun minäkin, aika huonoja maantiedossa, niin Gdansk sijaitsee siis Puolassa.

Ja eikun menoks sanoi Annie Lennox (anteeksi, olen sen verran old skool, että vielä sanon noin – mutsin syytä.) Aikaa reissua vartenhan ei ollut paljoa (kolmisen päivää, vähän päälle (pe-ma)), joten paljon piti nähdä ja kokea reissun aikana.

Saavuin perjantai iltana Gdanskiin ja Jessica tuli vastaan lentokentälle. Ensimmäisen illan aikana ei paljon muuta ehditty tehdä, paitsi käytiin syömässä. En muuten kertaakaan syönyt mitään puolalaista ruokaa, koska – no, vierailun emäntä ja isäntä eivät siitä pidä (puolalainen ruoka sisältää paljon makkaraa, lihaa, perunaa ja kaalia. Joka paikassa kaalia! Punaista ja valkoista, valkoista ja punaista. Tosin söin puolalaista ruokaa, kun olin Warsawassa ja se oli ihan ookoota, jos multa kysytään.) Ilta aloitettiin syömällä intialaisessa mestassa, jonka nimi oli Masala ja sijaitsi jossain pienessä kauppakeskuksessa.

gdansk1Silloin jo tajusin miten tajuttoman halpa paikka Puola on. Ruokailuun meni ehkä tsägällä noin 7 euroa ja sitä oli ihan tajuttomasti. Syötiin molemmat butter chickeninä naan-leivän kanssa ja mukaan tuli vaikka minkälaisia kastikkeita. Lisäksi, koska Jessicahan on intialaista syntyperää, hän ehdotti, että maistan mango lassi-juomaa. Joka on jonkinlaista jugurttijuomaa jossa oli mangoa seassa. Aivan sairaan hyvää! Tästä lähtien juon sitä aina, kun menen syömään intialaista.

Loppuilta vietettiin Jessican ja sen poikaystävän kämpässä, yritettiin katsoa elokuvaa, mutta juteltiin lähinnä kaiken maailman jutuista. He asuivat muuten aivan sairaan hulppeassa kämpässä, jonka parveke oli about yhtä suuri, kun mun kämppä ja lisäksi taloyhtiöllä on koripallo- ja tenniskenttä, oma pieni kuntosali ja sauna ja hienot pihat. Niin ja paikalla on aina vartijoita ja kämpässä on jopa hätä-summeri, jota painamalla vartijat saapuvat minuutissa paikalle. Ja kun kyselin, mitä he maksavat vuokraa, niin about yhtä paljon kuin minä – eli noin 350 euroa. Hei mä muutan kyllä perkule Puolaan ja elän siellä kuin kuningas :D

Lauantaina herättiin aikaisin ja syötiin mega-aamiainen. Sillä päivän agendassa oli vain yksi päämäärä: shoppailu (ja sitten bailabaila illalla.) Lisäksi Jessica oli aiemmin kertonut, että hiustenleikkuu on todella halpaa Puolassa, joten olin päättänyt käydä kampaajalla samalla. Eli suuntana oli Galeria Baltyka – aivan megasuperiso kauppakeskus. Ja ihan oikeasti, se oli valtava (tai siis, ainakin isompi, kuin Itäkeskus ja kaikki kauppakeskukset joissa olen ollut Ruotsissa heh). Ilman Jessican avustusta, olisin varmaan eksynyt siellä moneen otteeseen.

Galeria Baltykistä löytyy vaikka mitä kauppoja ja kuppiloita, esim perus H&M ja Cubus, , sekä ei täältä mun nurkista löytyviä: Sephora, River Island, Bershka you name it.

gdansk3

Välikommentti: Puolassa taatusti tulee vastaan useammankin kerran kielimuuri. He osaavat englantia jonkin verran, mutta eivät mielellään sitä puhu. Lisäksi kaikki luulivat minua puolalaiseksi ja puhuivat mulle puolaa, jolloin ilmeeni oli about tällainen:

hmmwhatJa sen lisäksi niin heidän ilmeensä oli about tällainen .. kun Jessica vastasi heille puolaksi (kuulemma puolalaiset vähän kummastelevat tummahipiäisiä ihmisiä – tai no itseasiassa, Jessica kertoi, että ikävä kyllä, aika monet ovat suorastaan aika rasistisia… ):

wtffTämä tilanne toistui about biljoona kertaa matkan aikana ja se oli joka kerta yhtä hauskaa :D

No kuitenkin. Takaisin kampaajalle. Kampaajan nimi oli kai P.Roccialli ja sijaitsee kauppakeskuksen pohjakerroksessa. Kai. Jos muistan oikein. Oli muuten todella vaikeaa yrittää selittää englanniksi kampaajalle, joka ei puhu kovin hyvää englantia, minkälaisen kampauksen halusin. Lisäksi koko tunnin ajan,  kun kampaaja uusi lookini, fiilikset oli aika awkward. Suurimmaksi osaksi koska hän ei osannut niin hyvin englantia. Onneksi kuitenkin jonkinlaiseen huonon englannin ja itsekeksityn viittomakielen avulla saatiin mahtava lopputulos. Kas tällainen:

gdansk2Niin ja kuinka paljon pulitin kampaajakäynnistä? Vähän alle 20 euroa. Hintaan sisältyi pesu, leikkaus ja muotoilu. Mitäs tykkäätte?

Sen jälkeen mentiin taas tankkaamaan vähän ruokaa ja sitten ostoksille. Shoppailusta voi sen verran sanoa, että suurimpien vaateketjujen vaatteet ovat about samanhintaisia kuin Suomessa. (Ruotsi on jonkin verran halvempi.) Jouduin ostamaan housut itselleni, koska farkut repesivät (ei siis liiallisesta syömisestä – toivottavasti ainakin – vaan hajosivat kai jo aikaisemmin matkustaessa.) Farkut (jotka ehehe ostin Cubuksesta), maksoivat itseasiassa enemmän Puolassa, kuin Ruotsissa.

Mitä Puolassa sitten on halpaa? Kosmetiikka ja ruoka, ainakin näin omasta kokemuksesta. Hiusvärit ovat TÖRKEÄN halpoja, ostin Castingina ja se maksoi 17 zlotya (vähän alle 4 euroa) NELJÄ EUROA! (Se oli tosin alennuksessa, normihinta on kai 5 euroa.) Ensi kerralla otan mukaan suuren matkalaukun ja ostan vuoden varaston hiusväriä (ja elän toivossa, etten halua vaihtaa hiusväriä vuoden sisällä..) Tosin, jos halvalla haluaa ostaa kempparijuttuja, kannattaa ostaa ruokakaupoista, apteekeista (!!) tai esim Rossmann-nimisesta kauppaketjusta, eikä esim Sephorasta tai muista suurista paikoista. Ripsarista (Maybelline) maksoin 20 zlotya (vähän alle 5 euroa) apteekissa.

Muutaman tunnin shoppailun jälkeen käytiin kaffittelemassa ja syömässä vähän kakkua T. Deker nimisessä konditoriassa (sijaitsee myös siellä kauppakeskuksessa). Kakkuja oli noin miljoona erilaista ja oli tajuttoman vaikeaa valita niistä. Lopuksi päädyin juustokakkuun, jossa oli jotain pähkinää ja jotain ihanaa.. (hyvä selitys, eikö vain?) Kahvin kanssa hinnaksi tuli joku 2 euroa. En valita. Se oli taivaallista.

gdansk5gdansk4Puolalaisista äkämäkräämeistä (niinkun äitini kutsuu kakkuja ja leivonnaisia) voin sanoa sen verran, etteivät ne oli (mun mielestä) yhtä makeita kuin mihin me ollaan totuttu ja ne ovat todella, todella tuhteja. Mikä oli mainiota tuossa paikassa oli se, että sai itse valita minkä kokoisen palan halusi ja sitä kakkua myytiin kilohinnalla. Mainio systeemi!

Sen jälkeen alkoi jo väsyttää jonkin verran, joten mentiin takaisin Jessican kämpille. Juteltiin, syötiin, ja mentiin pienelle kävelylle sulattelemaan ruokia. Käveltiin Gdanskin sairaala-alueelle ja Jessica esitteli opiskelunurkkiaan. Mulle jäi lähinnä erikoishammaslääkärinvastaanotto mieleen.

gdansk7Kuka muu kuin minä saa vähän Hostel-viboja? Ääk. En ihan ensimmäisenä kyllä tuonne menisi hammaslääkärille. Ja olisitte nähneet psykiatria-osaston. Kammottavan näköinen paikka! Se muistutti aivan American Horror Story: Asulymin mielisairaalaa. Huh huh.

Eräs asia mitä oltiin jo ennen matkaa suunniteltu, oli perinteinen bileilta (voisin kertoa teille yhtä sun toista Jessican ja mun bilettämisestä, kun asuttiin Göteborgissa – sairasta tanssimista, kaatuilemista, jelloshotteja (jotka maistuivat ainoastaan alkoholille), kaatuneita kylpyammeita… jne jne…) Eli pakko pitkästä aikaa mennä vähän tanssimaan. Eikä sitä voi olla suurkaupungissa, eikä mennä katsomaan, miltä yöelämä näyttää!

gdansk1Alkoholia myydään ihan ruokakaupoissa ja sekin on (tietenkin – nyt on kyse Puolasta) halpaa. Itselleni ostin jotain pelottavaa sinistä juomaa (joka maistui sokerilta, eikä alkoholilta – mikä pettymys..) ja sitten vähän kirsikkaviinaa (jota on muuten ihanaa läträtä kokikseen -> siitä tulee Dr Peppersiä, jossa on alkoholia :D) Ja sitten eikun ykköset päälle ja etkoilemaan.. ja etkoilemaan lähdetään Puolassa vasta klo 22-00.

Välikommentti: Gdansk kuuluu taajama-alueeseen, jotka kutsutaan Trójmiastoksi, johon kuuluu myös naapurikaupungit Sopot ja Gdynia. Eli alue on MEGAISO, enkä nähnyt kuin vaan murto-osan koko Gdanskista.

Klubi, jonne mentiin oli sitten tässä naapurikaupungissa Sopotissa. Haluaisin nyt kertoa tästä hienosta kokemuksesta minkälainen paikka Sopot oli, mutta – myönnetään, olin aika  kännissä kun tultiin sinne, eli muisti kyllä pikkaisen tökkii tästä kokemuksesta. Muistan toki sen, että päästiin baariin ilmaiseksi sisään (koska hyvännäköiset muijat kuulemma yleensä pääsee ilmaiseksi sisään – mikää teki mahtavan buustin mun vanhalle egolle, en ole koskaan päässyt sisään ilman maksamista mihinkään klubiin :D) ja että kännykkäni tilttasi jossain vaiheessa, enkä voinut avata sitä uudestaan, koska kännissä en muistanut PIN-koodiani (enkä kyllä ihan selvinpäinkään.) Joten ei tullu otettua kuviakaan.

Välikommentti: Muistan myös, että tilasin yhden drinkin. Ja varoituksen sanat rakkaat ystävät, puolalaiset drinksut ovat aika tappavia. Ensinnäkin tilasin Jäger-Redbullin, mutta baarimikko ei oikein ymmärtänyt ja sain Vodka-Redbullin. Vodkaa lasissa oli noin 90% ja redbullia sen verran, että se antoi sen kusen värin juomalle. True story.. hyissss. Ja se oli halpa. Sen drinkin juomisen jälkeen vintti pimeni aika nopeasti. Gee I wonder why.

gdansk9TOSIN! Kun seuraavana päivänä tarkistin kännykkääni, niin huomasin, että olin ottanut ainakin yhden kuvan klubin ulkopuolelta. Hehe. Varmaan, koska se näyttää niin kivalta tuo rakennus.. Tosin kuvan laadusta voi kyllä päättää sen, etten ihan selvinpäin kyllä ollut haha.

No kuitenkin. En yhtään tiedä, kuinka kauan oltiin siellä tanssimassa, paitsi sen, että Jessica yritti kovin paljon saada mua juomaan vettä, mutta mää vaa: Emmä tarvitse! Elämä on hianoa.

Välikommentti: Tiedätte varmasti mihin tämä tarina on menossa, eikö vain?

Kun jalat eivät enää kestäneet tanssimista oli aika mennä kotia kohti. Taksireissu oli yhtä vuoristorataa (oikeasti, pelkäsin henkeni edestä, se taksikuski ajoi about sataviittäkymppiä koko matkan.) Syötiin vähän yöpalaa (aamupalaa) kello oli kuusi..ish. Ja mentiin nukkumaan, koska piti taas herätä suhteellisen aikaisin, koska sunnuntai oli sightseeingpäivä!

Vai oliko?

No pikkaisen meni suunnitelmat pieleen, kun Marianne sai elämänsä pahimman darran. Oksensin jo kun menin ensimmäisen kerran makuuasentoon ja sitä oksentamista jatkui noin kello 16 asti sunnuntaina. Vitutus oli aika maksimissaan ja hyi saatana mä en muuten koskaan enää juo mitään alkoholia. Jessica, joka on vielä niin ihana ystävä, päätti ikuistaa tän mun tappodarran:

HAHAHAHAHAKiitos. Todella hehkeä kuva.

Ihan oikeasti, multa meni kokonainen päivä melkein hukkaan, koska olen maailman surkein suomalainen, enkä kestä alkoholia ollenkaan. Olisi pitänyt juoda sitä vettä, mutku ei. Life was good. No ei ollut sunnuntaina, sen voin sanoa.

Tosin kokosin itseni jossain vaiheessa ja söin vähän aamupala (kl 17) ja sen jälkeen mentiin itseasiassa Gdanskin vanhaan kaupunkiin vähän katselemaan miltä se näytti. Ja omg rakastuin aivan täysin vanhan kaupungin arkitehtuuriin! Tahtoo muuttaa sinne!

gdansk10 gdansk13 gdansk 11 gdansk12 gdansk15gdansk2Lisäksi käytiin syömässä hampurilaiset Original Burgerissa. Meidän tuolit oli muuten autonistuimia, how cool is that? Söin El Diabolo nimisen version, joka oli ihanan tulinen ja törkeän hyvää! Niin ja sangollisen ranskalaisia. Ja join noin litran kokista. Miten niin krapula? Hinnaksi tuli ehkä 7 euroa ja siitä tuli sairas ähky.

gdansk16gdansk14Mutta ei niin ähky, ettei olisi jaksanut syödä vähän jälkkäriä. Mentiin johonkin jäätelöbaariin siellä vanhassa kaupungissa, jossa oli sairaan monta makuvaihtoehtoa. En edes muista mitä makuja otin, mutta ne olivat kyllä niin sairaan hyviä ja maksoi parisen euroa. Om nom.

Ja sellainen oli se sunnuntai.

gdanskMaanantaina mentiin taas tekemään viimeiset ostokset ja syömässä mastodantti-aamiainen siellä Galeria Baltykassa. Pijalnia czekolady E. Wedel (eikkä chocolaterie) oli kai paikan nimi ja otettiin aamiaissetti, johon kuului uunituoreitta patonkia, croissantteja, suklaalevitettä, hunajaa, voita, kirsikkamarmeladia, kahvia (minkä vaan halusi) ja vastapuristettua tuoremehua. Trust me, se oli heaven on earth. Paras aamupala, jonka olen ikinä syönyt. Tosin mulla oli edelleenkin krapula, joten sen takia se varmaan oli niin hyvää. Muistaakseni tuon setin hinta oli joku 5-6 euroa.

Ja sen jälkeen olikin aika pakata tavarat ja lähteä kotiin päin. Yhyy.

Muita asioita joita tuli näin äkkiseltään mieleen Gdanskista:

– Mesta on iso, ja siellä eksyy todella helposti.

– Talot vaihtelevat todella hienoista todella räjähtäneisiin. Monet omakotitalot oli sitäpaitsi jaettu kahtia, ja ne osat voivat olla hyvinkin eri värisiä ja joskus jopa eri mallisia – kummallista:

gdansk6Se alue, jossa Jessica asui oli jotain rikkaiden aluetta (hehe siellä he asuvat Ruotsin opiskelijatuella, kuin kuninkaat hehe) Mutta lentokentälle mentäessä näin Tsernobyliä muistuttavia taloja..

gdansk17– Puolalaiset ovat vähän tylyjä mun kokemuksen perusteella. Varmaan, koska puhuin heille aina englantia (ja he muuten vastaavat puolaksi .. täydellinen logiikka..)

milkacherry– Kirsikkaa on joka paikassa! I LOVE IT! Karkeissa, suklaissa, leivonnaisissa, alkoholissa.. Eräs uusi rakkauteni on sieltä ostettu Milkan Cherry Cream-suklaa. Hemmetti, kun ostin vaan yhden levyn! Pakko ostaa lisää, toivottavasti sitä on sitten Saksassa.

– Taksikuskit ovat pelottavia ja ajavat, kuin hullut. Niin muuten puolalaisetkin, joten liikenteessä kannattaa olla aika varovainen.

– Urheilukamat on todella kallitta. Ei kannata ostaa sieltä.

– Paikallisliikenteestä en tiedä mitään, koska mentiin Jessican autolla melkein kaikkialle.

– Lensin sinne Wizz Airilla ja pakko sanoa, että ensi kerralla varmasti lennän jollakin toisella lentoyhtiöllä, sillä ne koneet on niin ahtaita. Siis kamoon, en ole edes erityisen pitkä (170 cm) ja mun nysillä jaloilla mahduin just ja just istumaan, ja mun polvet osuivat edelliseen penkkiin. Jessican poikaystävä sanoi, että se ei pysty matkustamaan Wizz Airilla, koska se on vaan liian iso siihen (tyyppi on bodari.) Eli vaikka oli halvat lennot, niin aika epämukavaa istua siellä kuin sardiinit purkissa. Lisäksi koneessa oli aika lämmintä, mikä on todella outoa.

– Niin ja lämmityksestä puheenollen – monessa kaupassa ja varsinkin siellä ostoskeskuksessa oli hirvittävän lämmintä. Siis ihan sairas hiki tuli ja mulla oli sentään kevätvaatteet päällä. Mitä ihmettä?

Niin. Ei kai siinä sitten mitään muuta tällä kertaa. Eiköhän tuossa ollut jo kaikki. Mutta oli kyllä mahtava paikka ja matkustan sinne taatusti uudestaan!

Mites muuten, onko kiinnostusta ostos-postauksesta, vai jätänkö väliin? Tämä postaus on jo sen verran pitkä, etten jaksa laittaa tänne mitään lisää. Kuitenkaan kukaan ei lukenut tänne asti, vaan katsoivat vaan kuvia.

Niin ja tosiaan, ensi kerralla menen sitten suuremman matkalaukun kanssa sinne, ja otan kunnon kameran mukaan. Enkä vedä pissaliisa-perseitä, jotta muistan miltä yöelämä oli :D Scouts honor! Mutta todella virkistävää oli mennä tällaiselle minilomalle!

Kiitän ja kumarran. Toivottavasti oli mielenkiintoista luettavaa.

PS. Hitto tän kirjoittamiseen meni biljoona vuotta :D

17 vastausta artikkeliin “kun mary seikkaili gdanskissa

 1. Kerro ihmeessä lisää, ostoksista ja kaikesta mitä vielä tulee mieleen. Olen iteki suunnitellu että olis kiva käydä katsomassa millainen paikka Gdansk on, niin kaikki informaatio on tervetullutta :D

  Tykkää

  1. Allright teen sitten jonkun ostospostauksen. Tuossa nyt omasta mielestä kaikki info näin muuten mitä mieleeni tuli :D Mutta aion kyllä syksymmällä matkustaa takaisin, joten varmasti tulee lisää juttua Gdanskista sitten :) Mutta mä kyllä tykkäsin hirmuisesti, koska oli niin iso kaupunki ja mä tunnetusti tykkään isoista kaupungeistä. Vähän semmoinen Tsernobyl meets west mesta hahah.

   Tykkää

 2. Kerro lisää! :D Pystyn sitte kertoilee eteenpäin mutsille sen (Euroopan) unelma kohteesta :)

  Ite oon kuullu ettei Saksassa olis tota kirsikka Milkaa :( Kyselin kaverilta, kun itekin lähen (Pohjois-) Saksaan toukokuun alussa ja aattelin jo etukäteen suunnitella mitä ostan ja mitä tuon mukana kotiin :)

  Tykkää

  1. Oke, your wish is my command :P NOOO! Mäki itseasiassa kysyin äsken saksalaiselta kaverilta, jota oon menossa siis kuukauden päästä moikkaamaan ja se sanoi ihan sitä samaa ja halusi kanssa tuota Milkaa. Voihan vittusaatana. Ens Puolanreissulla sitten ostan ainakin 10 noita levyjä! :D Sä meet sitte ennen mua sinne Saksaan hehe saat ilmoittaa mulle sitte mitä sieltä kannattaa ostaa ;)

   Tykkää

 3. Semmosta kysyisin että oliko siellä myynnissä wanhojen mekkoja? Jos oli niin missä ja katoitko sattumoisin että missä hinnat pyörii?:)

  Tykkää

  1. Nyt kuule pistit kyllä pahan, vaatteita ei tullu hirvittävästi katseltua, koska ne oli mun mielestä samanhintaisia kuin Pohjoismaissa (olin vaan yhdessa hienomassa galleriassa) Sorry :/

   Tykkää

  1. Kiitos ihanasta kommentista ♥, vastasin sulle s-postiin (oletan, että se olit sinä joka laitoit s-postia siis :D) Myös tuohon ostoskysmään :)

   Tykkää

 4. Hei pakko kysyä tuosta Wizz Airista kun varattiin kans lennot Gdanskiin :) kuinka ison laukun sinne käsimatkatavaroihin voi ottaa? kun ei otettu niitä lisämaksullisia matkatavaroita ollenkaan. Luin jostain että sinne ei tosiaan kovin isoa laukkua sais :S

  Tykkää

 5. Hei kiitos postauksesta! Tosi kattavasti jaksoit kirjoittaa. Lähdetään elokuussa Gdanskiin ja Sopotiin :)

  Tykkää

  1. Oi, kiitos kommentista :) Toivottavasti löytyi joku hyvä vinkki. Gdansk on kyllä todella kiva ja ihana paikka! Mukavaa reissua!

   Tykkää

Mary ♥ Kommentit

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.