pyöräilyn aabeesee

Pyörä on kiva juttu. Sillä pääsee mukavasti paikasta paikkaan aika sujuvasti (riippuen siitä missä päin maailmaa ollaan.. ) ja mitä parasta, jos pyöräilee vaikka töihin tai kouluun, niin ei tarvitse maanantaiaamuisin änkeä täpötäyteen bussiin (ouh yeah!) En tosin ole mikään pyöräilyn konkari. En omista mitään mauntenpaikkia tai mitään muuta superkallista ja -mahtavaa pyörää, vaan ihan normipyörän, jossa ei ole edes vaihteita.

Invisible-Bike

Örebro on pyöräkaupunki. Suurin osa porukasta pyöräilee. Ja olenkin varmaan useasti manaillut sitä, miten vittumaista on liikkua pyörällä, kun 90% väestöstä on mulkkuja tai idiootteja (tai molempia) Tässä vähän vinkkejä, miten pääsee vauhtiin pyöräilyn kanssa ja miten vältetään mulkkuilua.

Okei let’s go.

–  Jos et ole pyöräillyt vähään aikaan voit valmistautua siihen, että persukseen voi sattua vähän, kunnes se tottuu satulaan. Voin myös suositella, että totuttelet pyöräilyyn, niinkun vähän kerralla, eikä siis 100 km yhdessä päivässä, jos et ole pyöräillyt vuosikausiin. Nim kokemusta tuosta löytyy – eli been there done that ja jumalauta, että pehvaan sattui viikkokausiin.

– Keväästä syksyyn, tai niin kauan kuin ulkona on ötököitä kannattaa muistaa, ettei kannata hirvittävästi haukkaa henkeä suun kautta… Koska todennäköisesti syöt lounaaksi öpäyt kolmesataa hyttystä ja kärpästä, ja jopa jonkun suuremman ötökän. Namii. Vähän paskempi juttu, jos olet vegaani tai kasvissyöjä! Lisäksi jonkinlaiset lasit on ihan hyvä juttu, koska ötökät ovat siitä tyhmiä, etteivät osaa väistää teitä vaan lentävät suoraan silmiin. Mikä ei muuten ole kivaa sekään.

If-A-Bicycler-Gets-Off-His-Bike-And-Then-Back-On..-914.png– Turvallisuus ennen kaikkea näin syksyisin kun alkaa olee aika pimeetä. Heijastimia ihan törkeästi, valaismet(!!) ja kypärä (mitä mulla ei tietenkään ole, koska.. öö.. seuraava aihe!) Ja hei, pimputuskello pyörään vähän äkkiä hei! Uskokaa pois se on aika hyvä juttu, ja käyttäkää sitä myös sitten!

– Uskokaa tai älkää, mutta pyöräiljät eivät ole mitään superihmisiä vailla liikennesääntöjä. Punaiset valot ovat pyörilijöillekkin punaiset valot, eikä esim lilat. Ja milloin muuten väistetään ja ketä väistetään?  Kas tässä, lukekaa sieltä lisää noista säännöistä.

ÄLÄ OLE MULKKU, esim:

-Älä esimerkiksi pysäköi pyörääsi keskelle pyörätietä. Ihan oikeasti, se ei ole niinkun millään tasolla okei.

– Tie ei aina ole suora, joten välillä on pakko kääntyä jonnekkin suuntaan, ihan kaikken muiden takia, NÄYTÄ KÄDELLÄSI, että aiot kääntyä. Koska tässä maailmassa emme osaa edelleenkään lukea muitten ajatuksia. Sillä tavalla liikenne on paljon selvempää ja vältytään onnettomuuksilta. Siihen käden heilautukseen menee öpäyt kaksi sekuntia. Ei mikää hirveä vaiva.. tosin joudut kyllä vähän käyttää lihaksia käsissäsi..

– Älä tee äkkijarrutuksia ruuhkassa ihan huvin vuoksi. Se ei ole kivaa.

– Älä. Tekstaa. Pyöräillessä. Ja. Pysy. Poissa. Facebookista! Tarvitseeko selittää? Hanki handsfree, jos on pakko jutella jonkun kanssa. Mutta ihan oikeasti, pyöräilkää joskus jonkun takana, joka tekstaa samaan aikaan. Katse puhelimessa ihan koko ajan, eikä tiellä. Ja pyöräily muistuttaa enemmän siksakkia tiellä. Sitten olen muuten kuullut sellaisestakin jutusta, että ei välttämättä tarvitse vastata siihen tekstariin ihan heti. Eli voit varmasti odottaa sen 10 minuuttia, että olet perillä. Tai pysähdy, jos on kriisi. Sama muuten koskee autoilijoita.

– Pyöräile pyörätiellä, jos sellainen on. Ja jos etanavauhti on just se sun vauhtisi, pysy vähän sivummalla, jotta ohitsesi pääsee, jos haluaa. Sitten ne vauhtihirmut (meikäläinen siis) ei tarvitse kiroilla takanasi koko ajan. Niin ja hei te muut vauhtihirmut – vähän hajurakoa, ei tarvitse nysvää toisten perseessä kiinni ihan koko ajan. Sitä kutsutaan turvaväliksi! Uskokaa pois, turvaväli on hyvä juttu. Miettikää itse hetki, miksi.

– Jos olet siunattu isolla kaveriporukalla, ole onnellinen. Mutta älkää hyvät ihmiset pyöräilkö neljä vierekkäin! Tukitte tien aivan totaalisesti! Mulkku-warning deluxe!

bike-and-carNiin, tällä hetkellä ei kyllä tullut mieleen muuta, onko tiellä ideoita? Kuinka moni teistä pyöräilee töihin tai kouluun?

PS. Mietin tässä, pitäisikö tehdä kävelyn aabeesee? ”ÄLÄ KÄVELE PYÖRÄTIELLÄ – SINULLA EI OLE PYÖRÄÄ, VAAN KÄVELET. DAIJU!”

Mary ♥ Kommentit

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.