ruåtsin byråkratia on perseestä…

Mistä tietää, että on aika siivota kotonaan? No siitä, että saa kaverilta kuulla ”Hei, mä voisin joku päivä tulla tänne auttamaan sua järjestelemään kaikki tavarasi!” (Lue: Mä voin tulla auttamaan sinua siivoomisessa, koska kämppäsi on totaalikaaoksessa/ sekamelska/ paskainen/kauhea/etc… Luuseri.) Ja minä ihan oikeasti yritin siivota, ennen kun Mandy tänään syöksyi väsyneenä kämppääni. Onneksi Mandy on niin pieni, että se mahtui istumaan täpötäynnä olevaan sohvaani. Taisin asettaa kaikki tavarani sohvalle eh eh..

Päivä on mennyt rattoisasti rupatellen Mandyn kanssa ja veronpalautuksista haaveillen (tipahtaa tilille kesäkuussa.. yhyy.) Ja saatoimme juoda vähän liian paljon kahvia. Töihin mentäessä, olin jo aika ADHD-tapaus ja tärisin aika reippaasti. Mukavaa.

Nyt olen jo sen verran väsynyt, että taidankin tästä hyppää suoraan sänkyyn nukkumaan. Olen yrittänyt etsiä mahdollisimman paljon tietoa Ruotsin verojutuista ja eihän siitä loppujen lopuksi tule mitään muuta, paitsi ihan tajuton hedari. Mua ottaa siis niin päähän kaikki Ruotsin byråkratiat, eikä mistään saa oikein kunnolla selvää asioista ollenkaan. Jokaisella mahdollisella asialla on oma virasto ja on vaan tajuttoman vaikeaa ymmärtää tästä systeemistä yhtään mitään. Miksi sitä pitääkin aina tuntea itsensä aivokuolleeksi, kun selvittelee kaiken maailman virastojuttuja? Kaikki selitetään aina mahdollisimman monimutkaisesti. Tämä kyllä koskee joka ikisä maata.

Tämä tiedonhakemisen voisi selitellä vaikka näin, että jos kysyisi byrokratialta (sanotaan nyt, että byrokratia on ihminen) tien, vaikka rautatieasemalle, niin vastaus olisi seuraavanlainen: Käänny tästä oikealle, sitten kuljet vasemmalla olevasta ovesta kolme rappusta ylöspäin ja otat sieltä hissin talon kellariin. Kellarista menet sitten sieltä viimeisestä ovesta sisään ja kävelet sieltä kolmesataa metriä ja otat hissin maantasolle. Sieltä käännyt oikealle ja kävelet punaisen talon kohdalle ja ylität tien. Näet edessässi tunnelin, kävele sen läpi (4567 km) ja käänny vasemmalle kun tulet sieltä ulos. Oikealla puolella on sitten vihreä auto, kävele sen ohitse ja astu sisään keltaiseen taloon. Ota hissi viidenteentuhanteen kerrokseen. Siellä etsi ovi, jossa lukee ”Exit”. Näet edessäsi portaat. Kävele takaisin sieltä kerroksesta viisituhatta maantasolle ja poistu talosta. Kävele tien yli ja ohita bussipysäkki ja olet perillä. Jos taas tämän selityksen saisi selkokiellellä se olisi tällainen: Kävele tämän tien päätyyn ja käänny vasemmalle. Rautatieasema on kadun toisella puolella. Gnaah!

Tässä vähän tiistai-illan piristystä kaikille!

Voihan voihan, mä en oikein tee mitään muuta paitsi valitan nykyään! Eh eh..

Terveisin, Marianne the Mummo.

2 vastausta artikkeliin “ruåtsin byråkratia on perseestä…

  1. Samanlaisia fiiliksia Suomen byrokratian kanssa. Valiaikaisen ulkomaanosoitteen muuttaminen on yllattavan vaikeaa. Se pitaisi tehda maistraatille, mutta sita ei voi tehda puhelimessa kuin oman kotikuntansa maistraattiin, jonne on puhelimella vaikea paasta lapi. Sen lisaksi netissa kun pystyisi muuttamaan pysyvan osoitteen ulkomailla ja suomessa ja pystyisi ilmoittamaan pysyvasta muutosta suomeen tai ulkomaille, niin mitaan nettilomakkeita valiaikaisen osoitteen muuttamiselle ei loydy. Opintotukea varten sen valiaikaisen osoitteen pitaa kuitenkin olla maistraatissa vaihdettuna ennen kuin niille voi laittaa uutta osoitetta asumislisaa varten ja osoitetta ei tietenkaan voi muuttaa mitenkaan mitaan muuta kautta kuin maistraattiin, jos ei asu suomessa. Ja ilmeisesti kotikunnan maistraattiin. Eli Kokkolaanko tassa pitaisi lahtea? >:( Puhumattakaan siita, miten vaikea on saada selville mitaan mika liittyy opintolaineen ulkomailla opiskelevalle… ihanaa.

    Tykkää

    1. Ah, kuulostaa mahtavalta byrokratiasekoilulta. Mä en itse muista ollenkaan miten mulla meni nää hommat silloin kun muutin Suomesta Ruotsiin :D Tai sitten olen vaan blokannut kaikki muistoni tästä. Varmasti kuitenkin vähän helpompaa muuttaa Pohjoismaiden sisällä…

      Tykkää

Mary ♥ Kommentit

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.