”no, i woulnd’t steal a car, but I’d download one if i could”

Toissapäivänä, kun sain tenttitulokset ja vaivuin sinne itsesääliin sekunniksi ja sitten Ändi tuli moikkaamaan ja sain peppaus-lahjaksi elokuvan. Jee! Laitoimme elokuvan pyörimään ja mullahan alkoi heti vähän kiehumaan sitä katsoessa. Tiedättehän nämä anti-piraatti-mainokset? Siis tämä legendaarinen ”You wouldn’t steal a car blabla you wouldn’t steal a movie – downloading pirated films is stealing”-mainos? Se infomercial, joita ei voi skipata missään tapauksessa. Vaan ne on pakko katsoa. Ja sitten sama tulee tekstinä viidelläsadalla eri kielellä (tämä varsinkin esim. X-files-bokseissa, jokaisen jakson jälkeen.. viidelläsadalla kielellä!) Antakaa mun edes skipata ne! Mutta ei, se on vaan liikaa pyydetty. Minähän pyydän kuuta taivaalta!

No mikä ärsyttää? No se, että mä olen maksanut siitä leffasta (tai no tässä tapauksessa Ändi), että pääsisin eroon kaikista fakin mainoksista! Mulla on valtava elokuva-kokoelma. Olen maksanut jokaisesta ihan oikeaa rahaa (en siis Monopolirahaa!), miksi mun on pakko katsoa tuota helvetin anti-piraatti-mainosta? Mä ymmärrän, että elokuva-teollisuutta vituttaa, että he menettävät rahaa piraattitoiminnan takia, mutta hei.. pitääkö meidän maksavien asiakkaiden kärsiä siitä myös?

Eli ratkaisu? Antakaa meille Pohjoismaissa asuville Netflix! Maksaisin ilomielin muutama sata kruunua siitä, että voisin ihan vapaasti valita mitä katson. Mutta ei ei ei. Tällä hetkellä vuokraan elokuvani lovefilm:stä, ja se onkin ihan kiva palvelu (jonka tosiaan kohta joudun lopettamaan, ellen saa töitä!) Mutta vielä parempaa olisi, jos heillä olisi mahtava valikoima streamattavia leffoja (eikä vaan kymmenen kappaletta Ö-luokan-pätkiä.. minä kun en oikein jaksa viedä leffoja postiluukkuun joka toinen päivä!) Olen myös aivan varma siitä, että esim Spotify-kaltaiset palvelut ovat huomattavasti vähentänyt musiikin laitonta lataamista, joten hei tänne se Netflix äkkiiäkkii!

Muutenkin mun mielestä musiikki- ja elokuvateollisuus ovat jotenkin jämähtäneet sinne 90-luvulle. Ei porukka osta enää CD-levyjä yhtä paljon kun silloin, eikä varmaankaan elokuviakaan samassa skaalassa. Antaisin vasemman munuaisen, jos voisin laittaa kaikki nuo elokuvani tuolla hyllyssä digitaaliseen muotoon ja säästää huiman määrän tilaa nukkekodissani. Mutta ei. Se olisi piratismia. Kävisin muuten useammin elokuvissakin, jos se ei olisi niin tajuttoman kallista puuhaa (ja hinnat vaan nousevat koko ajan)! (Ja jos Örebrossa olisi moderni elokuvateatteri, josta ei saa tinnitusta, jossa olisi mukavat tuolit (jossa perse ei puudu 1 sekunnin jälkeen), jossa itse elokuva näytettäisiin sille tarkoitetulla kankaalla, eikä puoli metriä sen ohitse, ja jossa 3D-on ihan oikeasti 3D eikä jotain himpskatin normaalileffan ja 3D-leffan välimuotoa, jota katsoessa saa migreenin! Eli elokuvateatteri, jossa ei tule sellaista tunnetta, että nyt on kyllä kusetettu 6-0 deluxe, joka kerta kun siellä tulee käytyä!)

En sano, että kaiken pitää olla ilmaista. En todellakaan! Olen täydellisesti sitä vastaan! Miksi juuri elokuvien ja musiikin pitäisi olla ilmaista, kun mitkään muutkaan palvelut ja tuotteet eivät ole? Mikä muka tekee niistä ilmaisia? Onhan sitten toki niitäkin ihmisiä, joiden mielestä kaikki on ilmaista ja jotka eivät tajua, että muiden tavarat eivät ole heidän tavaroita – joka on sitten ihan toinen juttu, jota en todellakaan ymmärrä. Mutta mielestäni elokuvat ja musiikki ovat aivan liian kalliita (jos niitä siis haluaa ostaa.. itse käytän Spotifyta ja olen siihen täydellisen tyytyväinen!) Spotify (ja iTunes – tai onlinemyynti) ainakin tuottaa enemmän rahaa Ruotsissa, kun CD myynti. Jos elokuville olisi olisi samanlainen palvelu, se varmasti vähentäisi piratismia. Sen sijaan elokuvateollisuus vaan lässyttää poliitikoille jostain internetvalvonnasta jne, joka mun mielestä on taas ihan wrong way to go!

Joten musiikki- ja elokuvateollisuus hei! 90-luku soitti ja haluaa ajattelutapansa ja formaattinsa takaisin! Tervetuloa 2010-luvulle! Mutta siis, antakaa mun vaa skipata se infomercial, niin lupaan olla hiljaa!

Mitä mieltä te olette piratismista?

PS. Teksti saattaa sisältää håånåa sååmea – en ole herännyt kunnolla vielä. Siihen tarvitaan sata kuppia kahvia lisää! Eli kielinatsit, don’t bother! :)

4 vastausta artikkeliin “”no, i woulnd’t steal a car, but I’d download one if i could”

 1. mulla on virallisesti kiire kirjottaa raporttia, ni täytyy kommentoida vaa lyhyesti. mä oon ostellu leffoja viime vuosina lähinnä vaa kirppareilta tai verkkokaupoista muutamien vuosien vanhoja leffoja, niin en ole tuntenu tuota kalliiden leffojen tuskaa. mut siis… vaikkei se ite pelotteluvarotusten (mörkö vie jos katsot tätä leffaa öljynporauslautalla) skippaaminen toimikkaa ni mulla on monesti toiminu pikakelausnäppäin, 8-kertainen nopeutus on käytännössä sama asia ku skippaus. ja tv-sarjojen jaksojen lopetusviestit on monesti voinu skipata painamalla menu-nappulaa (ei toki auta jos on laittanu että haluais katsoa monta jaksoa putkeen).

  Tykkää

  1. En mäkään osta uusia leffoja, vaan just vähän vanhempia pätkiä. Joo siis voihan ne kelata, mutta mun maailmassa se on vähän sama juttu, eli jos kelaa, sä näät koko jutun kuitenkin :D Musta on toki vähän turhaa laittaa niihin sarjoihin jokaisen jakson jälkeen (varsinkin jos vetää sarjamaratoonia) – mutta antaapahan hyvän syyn käydä penkomassa jääkaappia heheh

   Tykkää

 2. oon miettiny ihan tota samaa että miks tota prkln OLET PAHAVARAS JOS LATAILET LAITTOMASTI – juttua tungetaan dvd:hin , kun sillonhan ei oo tehnyt mitään väärää jos sitä dvdltä katselee sitä elokuvaa….. äh. siirtykäämme VHS – aikaan ♥

  Tykkää

Mary ♥ Kommentit

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.