aika jäätävät markkinat

Tänään oli erikoinen päivä, sillä tänään oli Hindersmässan – eli markkinat täällä Örebrossa, sekä ennakkoäänestys meille ulkosuomalaisille (ainakin Örebrossa majaileville.) Onhan se aika tyypillistä, että muualla maailmalla markkinoita ulkoilmassa pidetään kesäisin tai syksyllä, jolloin yleensä on ainakin muutama plussa-astetta. Mutta niinhän asiat ei ole Örebrossa – täällä pidetään markkinat yleensä vuoden kylmimpänä päivänä ja tämä päivä ei ollut mikään poikkeus. Markkinalla on muuten aika pitkä historia. Sanotaan, että ensimmäiset markkinat pidettiin jo 1300-luvulla (mutta kuitenkin ensimmäinen kirjallinen maininta on vuodelta 1446. Historiasta enemmän täällä, jos hablaatte svenskaa..) Ja se onkin ehkä suurin häppening Örebrossa!

Tapani mukaan pukeuduin huomattavasti liian kevyeesti. Toppatakki? Mikä se on? Voiko sitä syödä? Aijaa.. se laitetaan päälle kun on miinus viiskyt astetta! Okei, ens kerralla sitten!

Se oli itseasiassa Tina, joka roudas mut sinne markkinoille. Ensimmäiseksi näimme nämä kivat laitteet. Marianne, 29-vee, olisi niin halunnut mennä testaamaan varsinkin tuota teekuppi-laitetta… Siis se pettymys, kun tajusin, että ne on tarkoitettu ainoastaan lapsille. Höh!

No kävästiin äkkiiäkkii New Yorkerin kautta (yksi sikahyvä puoli Örebrossa!), josta Tina osti mulle aavistuksen myöhästyneen joululahjan (siis aavistuksen vaan!) ja sitten suuntasimme sinne, missä oli eniten ihmisiä ikinä. Örebro voi olla aika autio välillä, mutta kun on Hindersmässan, koko kaupunki on täynnä porukkaa ja sitä vähän ihmetteleekin, että mistä näitä ihmisiä oikein tänne tulee, kun niitä ei ikinä näe muuten. Huomio! Täällä ostetaan vappu-ilmapalloja keskellä talvea, omituista!

Joka paikassa on vaikka mitä herkkuja, esim Brända mandlar (”poltettuja” tai sokeroituja manteleita – en tiedä on Suomessa jotain vastaavaa? Ne ovat kuitenkin hurjan hyviä, varsinkin ihan tuoreina!), hattaraa, donitseja, makkaraa ja jopa silakkahampurilaisia. Nam nam. Plus sataviiskyt muuta juttua!

Markkinoilla myydään myös muutakin, kun syötäviä herkkuja. Kuten leluja, paitoja, koruja, käsitöitä ym. Ja tällaisia, jotenkin kiehtovan näköisiä ”Happyness-pusseja” :D En kuitenkaan ostanut vaikka olivatkin niin suloisia, sillä kukaan ei kertonut mitä niissä oli sisällä. Ja tottakai minä ajattelin heti kaksimielisesti… Happyness – Geddit? Tuskin kuitenkaan mitään pervoa, sillä nämä olivat myynnissä lelukojuissa. Toivottavasti siis ainakin… ei mitään pervoa.

Tinan kanssa kuitenkin suunnattiin suoraan valtaville karkkikojuille, jota oli ehkä kuitenkin eniten. Sieltä sai ostaa lakuremmejä (mä ostin kirpeän sitruuna/limen-makuisen – kuola valuu kun vaan ajattelen sitä kirpeyttä!) ja polkka-karkkia, vanhanajantyyppisiä irtokarkkeja, ja marmelaadia. Kaikki sellaisissa vähän vanhanajan pakkauksissa (tai modernissa muovipussissa). Om nom! Kädet olivat aavistuksen siniset kylmyydestä johtuen (kävelin siis kamera kädessä koko ajan… moi olen todella fiksu!)

Sitten olikin aika sanoa heippahei markkinoille ja kävellä kaupungin toiselle puolelle äänestämään.

Kävelin sinne Örebron Suomiseuraan kännykkä kädessä ja gps päällä. Mulla on siis tämä suuntavaisto ihan nolla nykyään. Miten oikein selvisin hengissä, ennen kun hankin älypuhelimen? Siinäpäs vasta mysteeri poikineen! Jos joku kysyy multa jotain paikkaa kadulla, puhun ekstrapaljon suomenruotsia ja sanon etten ole täältä päin. Höhö, toimii joka kerta!

Kun vihdoinkin neljän tunnin ulkoilun jälkeen tulin kotiin, laitoin markkinoilta ostetut karkit hienosti karkkikippoon ja ajattelin istahtaa sänkyyn lukemaan mitä Sara ja Tina ovat kirjoittaneet ystäväkirjaani! Kesti puoli vuotta, että neidit täyttivät tämän (5 kk Saralla ja Tina 1 kk – maailman nopeimmat kirjoittajat? Ehkäpä!) Kulho Lagerhausista ja tuo Ystäväkirja (aikuisille tarkoitettu) Bokiasta. Mulla on tuollainen Aikuiset Ystäväni-kirja jossain myös, taitaa olla joku ennätysnopea kirjoittaja vauhdissa, koska en ole nähnyt sitä ikuisuuteen! :D

Että sellainen mukava päivä tänään! Kerrankin.

2 vastausta artikkeliin “aika jäätävät markkinat

  1. Päivitysilmoitus: vitutuslista | Mary ihmemaassa

Mary ♥ Kommentit

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.