ruotsi, a survival guide for rookies

Kaikki luulevat, että Ruotsi ja ruotsalaiset ovat ihan sitä samaa, mitä me suomalaisetkin olemme. Onhan meidän maat tuolla pohjoisessa jopa kiinni toisissaan. Kuitenkin ruotslaisilla voi olla aika omituisia juttuja, josta ehkä on hyvä tietää Ruotsissa ollessa. Tässä ihan muutama vinkki, miten selvitä arjesta Ruotsissa.

1. Jos haluat rahaa automaatista, se pankkikortti ängetään väärinpäin koneeseen sisään. En tiedä miksi. Ruotslaisten mielestä tämä on ehkä täysin loogista. Jos multa kysytään, niin tämä on täysin epäloogista. Siksi oi rakkaat ystävät ja perhe siellä kotona, tungen pankkikortin Suomessa väärinpäin sisään koneeseen. Ei siis tarvitse soittaa valkotakkisille tai lähimpään vahustenkotiin – en ole siis seniili tai mitään.

EDIT: Tämä on muuttumassa, nyt alkaa olee pankkiautomaatteja, jonne se kortti ängetään oikein päin! Wuhuu, tervetuloa 2014-vuodelle Svärje!

2. Kaupoissa hedelmiä ja vihanneksia ja muita tavaroita punnita itse, vaan sen tekee kassatäti. En myöskään tiedä miksi näin tehdään. Siksi, oi rakkaat ystävät ja perhe ja randomit kassatädit ja sedät, en ikinä muista siellä kotona ollessa, että hedelmät pitää punnita itse. En siis edelleenkään ole seniili, enkä ole siis lyönyt päätäni minnekkään.

3. Kukaan ei sano täällä ”jaa/jo/yes/kyllä”, vaan ruotsalaisilla ovat laiskoja ja sanovat vaan ”aa”. Eli jos joku ei ehkä ymmärrä ”joo”:ta, sanokaa vaan aa, niin olette kaveri kaikkien kanssa.

4. Jos ruotsalainen kysyy teiltä, missä veitsenne on, vastatkaa vaikka että se on kotona, vaikka ihmettelettekin miksi helvetissä ne tuota kysyy. Jokainen ruotsalainen luulee sitäpaitsi olevansa aina, joka heittä tämän niin kutsutun ”vitsin”. Asiahan ei muuten ole näin. Vaan joka ikinen ruotsalainen (tai ainakin suurin osa) tulee kysymään tätä sinulta, jos hän saa tietää olevasi Suomesta. Tämä johtuu kai jostakin muinaishistoriallisesta tapahtumasta, jolloin jotkin suomalaiset kantoivat mukanaan puukkoja ja ehkä puukottivat jotain ruotsalaista. Siis muinaishistoriaa. Ja he luulevat, että keksivät itse tämän todella hauskan vitsin eilen.

5. Valmistaudu siihen, että sinulle tarjotaan aamukahvin sijasta vodkaa, kaljaa, kossua tai jotain muuta alkoholipitoista juomaa. Ruotsalaiset luulevat, että saamme jo äidinmaidossa alkoholia. Jos suomalainen vastaa:  ”Kiitos, mutta en juo alkoholia”, saa ruotsalaisen maailmankuvan murtumaan sekunnissa.

6. Ja kahvista puheenollen, se on huomattavasti vahvempaa Ruotsissa, kun Suomessa. Ajan myötä tähän tottuu, mutta kannattaa kertoa läheisille siellä kotona, että suomalainen kahvi on ihan kelpo tuliainen tai ostaa mukaansa muutaman paketin. Mikään ei edelleenkään voita Juhla Mokkaa tai pressaa, vaikka ruotsalainen kahvi kelpaa aika hyvin näin melkein viiden vuoden jälkeen.

7. Kun on kyse ruuista, täällä on aika paljon samoja juttuja. Mutta älkää, missään nimessä, syökö mitään makkaraa, jos siinä lukee made in Sweden. Sillä ruotsalaiset eivät osaa tehdä hyvää makkaraa. Suosikaa siinä tapauksessa ulkomaalaisia makkaroita. Falukorv on ehkä maailman kamalinta (mutta kaipa tähänkin tottuu). Jopa HKn sininen on luksusmakkaraa näitten jauho-hirvityksiin verrattuna. En toki ole mikään makkaran suursyöjä muutenkaan, mutta kuitenkin. Täällä syödään myös esim. blodpuddingia, eli jotain mustamakkaran (en tiedä miltä maistuu) tapaista juttua tai ehkä veriohukaisten tapaista, paitsi hevosenkokoisia paloja. Needless to say, en ole maistanut. Yh-hy-hy-ök.

8. Vaate- sun muut sen kaltaiset liikkeet sulkevat kello seitsemältä arkisin ja kello neljältä viikonloppuna. Minä kun luulin, että Ruotsi olisi vähän kansainvälisempi ja pitäisi liikkeitään auki vähän kauemmin. (Suuremmissa kaupungeissa, kuten Tukholma ja Göteborgissa on poikkeuksia, mutta tuppukylissä kuten Örebrossa on yksi poikkeus, joka on tuntia kauemmin auki…)  Tällaiset laiskimukset kun minä ei melkein ikinä pääse kauppoihin kiertelemään, varsinkin viikonloppusin, koska myöhästymme aina. Ruokakauppoja tajutaan sentään pitää vähän kauemmin auki, ja mikään ei muuten olekaan niin kivaa kun mennä supermarkettiin kello 21.30 ja tehdä ostoksensa rauhassa. Ja ruokakaupat onkin suurimmaksi osaksi auki vuoden jokaisena päivänä, jopa jouluisin ja juhannuksena. Se on mahtavaa!

9. Ruokakaupassa kassalla suurin osa ruotsalaisista lataavat kamansa hihnalle niin, että viivakoodi on käännetty itseään päin. Tämä kestää muuten ikuisuuden, kun he vääntävät ja kääntävät ja etsivät viivakoodia, mutta kuitenkin he väittävät kivenkovaa, että tämä tekee koko kassaprosessista nopeamman. Kyllä, kassalla istuvalle tädille tai sedälle ehkä, muutaman nanosekunnin nopeammaksi. Mutta se, että kun he vääntävät ja kääntävät kaikkia viittäsataa tuotetta, jotka he aikovat ostaa… siinä kestää kolme ikuisuutta. Varsinkin vanhemmilla ihmisillä. Ja jos lataat ne kamat siihen hihnalle epämääräiseen pinoon, viivakoodit sinne sun tänne, kaikki katsoo sinua siihen malliin, kun seisoisit alasti siinä kassalla. Tai tältä se ainakin vaikuttaa (voi olla, että ole paranoidi). Ja sitten tästä tulee tapa, ja Suomessa kun teen saman jutun, saan t-o-d-e-l-l-a ilkeitä katseita ja huokauksia ja takanaseisovat akat pyörittelevät silmiään siihen malliin, että silmät kääntyvät taaksepäin.

Ja siinäpäs olikin ne ehkä tärkeimmät jutut, jotka näin heti tulivat mieleeni! Jos teillä tulee mieleen jotain todella tärkeää Ruotsista ja ruotsalaisista… feel free to comment!

Edit: Lopuksi vielä, täällä huijataan myös ihmisiä maidon kanssa. Purkin kylkeen kirjoitetaan HYLAN sijasta ”Aavistuksen pidempi kestävyys”. Ja sä roudaat kotiin sen maidon ja sitten iskeekin hirvittävä jano ja ajattelet juoda lasillisen tavallista maitoa, jossa on vaan ”Aavistus pidempi kestävyys” ja sitten oksennatkin suuhus kun huomaat, että kyseessä on todella makeaa HYLA-maitoa. Ja manailet, why oh why didn’t I just get the regular one? True story – tapahtui 5 minuuttia sitten. Yh-hy-hy-hyök.

5 vastausta artikkeliin “ruotsi, a survival guide for rookies

 1. 2. hedelmien punnitus. Tuohon ”kassa punnitsee” -systeemiin on suomalaisia kouluttanut Lidl. Siellä on kyllä vaaka hedelmien vieressä, mutta se on vain painon/hinnan arviointia varten.
  Lidl yritti myös opettaa sen, että kassan jälkeen ei ole kourua, vaan tavarat pakattaisiin takaisin kärryyn ja kassitettaisiin vasta kassojen jälkeen, mutta parin viime vuoden aikana se on todennut, ettei nuo suomalaiset opi, ja kilti asensi kourut kassojen taakse.

  4. ja 5. ennakkoluulot. Suomessa taas ikivanhan asenteen mukaan voi puukonkyselijltä tiedustella, onko hän homo. Niitähän kaikki ruotsalaiset meidän mielestämme ovat. (ja kuitenkaan se kansa ei ole kuollut sukupuuttoon…hmm…)

  9. viivakoodit. Tästä oli juttua Aamulehdessä pari viikkoo sitten. Tuo harrastus on täällä harvinaisempaa, mutta siinä(kin) jutussa kassa vakuutteli, että kyllä se nopeuttaa ostotapahtumaa. …josta päästään sitten seuraavaan ongelmaan. Miksi ihmeessä ostotapahtumaa pitäisi nopeuttaa? Nyt jo saa yksin ollessaan lapata tavaraa kassiin ompelukoneen tahtia ja silti kassa joutuu keräämään seuraavan asiaakkaan tavaroita vuoreksi eteensä. Jossain päin Suomea oltiin niin viisaita, että avattiin HIDAS kassa ja näytettiin pyllyä pikakassalle. Hitaalla kassalla on työssä ihminen, joka osaa puhua muutakin kuin numeroita ja siellä saa luvan kanssa jutella ja olla hidas. Odottajille on varattu tuoleja, jotta ei tarvitse paikallaan tanssia.

  Tykkää

  1. Joo mä muistan ne Lidln kassasysteemit! Olipas muuten harvinaisen vaikeaa, mä en ainakaan koskaan niitä oppinut :D

   Eiks noi ennakkoluullot oo ihania? Hehe yhden exäni mielestä suomalaiset haukkuvat ruotsalaisia homoiksi, koska he näyttävät , tuoksuvat ja käyttäytyvät paremmin.. Kuitenkin juuri se jätkä ei ollu mitenkään hirvittävän komea, haisi hyttysmyrkylle ja oli todella sikamainen Haha. Nojoo.. taitaa olla tää ikuinen suomi-ruotsi rakkaus-viha-suhde :) vittuillaan ja tykätään (mutta sittenhän on toki niitäkin jotka vihaavat… Mutta ne ovatkin sitten ihan oma tarina)

   Mä henk.koht vihaan seistä jonossa! Siks mä haluaa että se kassatapahtuma menee mahd. noppaa! Haha hidas kassa! Tekisin todellakin hidasta kuolemaa sellaisessa kassassa. Vaikka mielestäni nopea kassa = paras kassa, se ei tarkoita sitä että pitää automaattisesti olla töykeä, juttelu on aina mukavaa :) itsekin aina jossain kassalla töissä ollessa yritän vähän edes jutella.

   Tykkää

 2. Hehaha! Loistavaa! Jos joku ruotsalainen (joka ei osaa englantia) soittaa mulle töihin (ikuinen pelkoni), niin sanon vaan ”aa” . Emmä muutakaan osaa.

  Tykkää

Mary ♥ Kommentit

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.