Would you like some swedish meatballs?

Kerroinhan, että meillä tehtiin eilen lihapullia? Koska se on niinkun takuuvarma tapa saada tuo poikaystävä iloiselle tuulelle (no ei ny kai, se syö melkein mitä vaan… eli se on onnellinnen vaikka se sais vaa lautasellisen puuroa). Koska ruotsalaiset tykkää lihapullista niinku. Periaatteessa kuka nyt ei lihapullista tykkäisi?

Aina kun on kyse lihapullista, niin mieleeni tulee hyvä ystäväni Heli. Heli meinaa kerran teki lihapullia. Ja nämä lihapullat – ne ovat legendaarisia. Kävi meinaan niin, että lihapullista tuli niin kivikovia, että ne kelpasivat enemmänkin aseiksi, kun syötäväksi. Itse en näitä lihapullia nähnyt taikka… maistanut. Heli kertoi minulle, ja minun tehtäväni elämässä on muistuttaa Heliä hänen lihapullistaan loppuelämämme!

Mutta, oikeasti lihapullia on niin helppo tehdä, että jopa Helikin osaa tämän tutorialin jälkeen tehdä lihapullia jotka kelpaavat syötäväksi. Minä teen karppiversiona (of course) mutta laitan mukaan vielä iha normipullien reseptin.

Ensinnäkin pilko yksi iso sipuli, vaikkapa pieni paprika ja sitten kaks-kolme chiliä. Paprikat vaihdoin tällä kertaa tuoreisiin herkkusieniin (omiini, en tuon nirson lihapulliin). Tai laita mukaan vaikka oliiveja tai aurinkokuivattuja tomaatteja. The sky is the limit! Värikkäät lihapullat missä on enemmän stuffii kun pelkkä sipuli ja jauheliha on muuten tosi hyviä!


 Jos haluat tehdä normaaleja lihapullia kaadat 4 rkl korppujauhoja kulhoon ja sekaan 1.5 dl maitoa ja anna turpoa 10 min. Tämä on siis n 500 g jauhelihaa. Jost teet karppiversion, hyppäät tämän vaiheen yli. Ota vaikka lasi viiniä tän tilalle. Siis juot sen, ei niihin lihapulliin. Tai miks ei? Vois olla aika hyvää sekin!

Ota 1 kg sika-nautajauhelihaa. Koska se on kuulemma parempaa kun pelkkä nauta, pysyy kasassa paremmin. Tai näin olen kuullut.

Så blandar du färsen med ströbrödsmjölken ordentligt och slänger i 2 st ägg, peppra och salta enligt smak. Och släng i löken och paprikan och allt det där. Sekoita jauheliha korppujauhojutun kanssa, heitä sekaan 2 eguu (per 1 kg jauhelihaa.. Heh eilen tein 2 kg ja laitoin sekaan 2 eguu, toimi sekin! Ja ilman kuoria, tietenkin). Jos teet karppiversion heität nyt sekaan kermaa, 1 dl per kilo jauhelihaa, eilen laitoin vähän vähemmän… Ja sitten pippuria ja suolaa (jos suolaa käytät – minä en) ja kaikki nuo sipulit sun muut sekaan vielä. Ja sitten 1-3 tsk sambal oelekia ja vähän valkosipulia.

Ja sitten pyörittelet tuosta taikinasta pieniä palloja, riippuen minkä kokoisia haluat! Ja sinulla on : LIHAPULLIA! Tadaa!

Olen myös tehnyt pieniä pihviä jossa on mozzarellaa piilotettuna. Se on helppoa, ota klöntti jauhelihaa, laita mozzarellaa keskelle, ota lisää jauhelihaa – piilota se sinne.

Köttbullarna ska stekas också. Fick använda mig  utav gammal bild för nya blev skräp.

Sitten vaan kaikki lihapullat pellille ja uuniin. Voi ne paistaakin – mutta uunissa menee helpommin ja säästyy siitä hirveestä kärystä. Laiska tykkää jos menee nopeesti hehe.

Ja sitten tarjoilet ja pistät napaasi! Siis kun ne on ollut uunissa sen verran että ovat valmiita… Siitä vaan kokeilemaan! Heli, kokele sinäkin! ;) Niin voit tarjoilla mulle syötäviä lihapullia ensi kerralla!

Hauskaa maanantaita! Mä lähen nyt kouluun!

 

Mary ♥ Kommentit

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.